2019-07-10 11:56:06• hírek • Közlemény

Tanuljunk és tanítsunk Dél-Erdélyben!

Tanuljunk és tanítsunk Dél-Erdélyben! – felhívás és egyben bíztatás volt a mottója annak az egy hetes néptánctábornak, amelynek közel száz személyt számláló tagjai Mikolából, Szárazberekről és Temesvárról érkeztek – tudtuk meg Ilonczai Zsombor lelkipásztortól. A mikolai Gyöngyösbokréta Néptánccsoport és a szárazberki Református Egyházközség ifjainak beszámolója:

Az esemény helyszíne a Hátszegtől és Őraljaboldogfalvától délre, a Retyezát Nemzeti Parkban fekvő Fenyőcske Keresztyén Tábor, amelynek vezetője és egyben házigazdája, Ionică Olariu már az első nap bemutatta a környék szépséges világát. Ezek után komoly felkészülés következett, hiszen a táborozók naponta két alkalommal járták a moldovai, felcsíki, szatmári, szilágysági, mezőségi és kalotaszegi táncokat, amelynek szüneteiben a Nagy patak csobogó habjai továbbvitték népdalvilágunk gyöngyszemeit és csujogatásait. A tanultakat az itthoniak az augusztus hónapban Szárazberken tartandó Bocskai Napok és a Mikolában szervezendő Családi Napok keretén belül láthatják.

 

A bibliaórák során az ifjak Gedeon élettörténetével ismerkedhettek meg, aki  Izráel súlyos mélypontján, amikor az ellenséges rablónép, a midianiták megszállták az országot, kapta Istentől az elhívást és a bíztatást: „Az Úr veled, erős férfiú!” Mit tettek az ellenség tagjai ebben az időben? Kifosztották a magtárakat, elhajtották a juhokat, Izráel fiai pedig nincstelen földönfutókká lettek saját hazájukban.

 

 

Nem véletlenül, hiszen a nép elfordult Istenétől, elfeledkeztek Józsué szavairól, idegen isteneket tiszteltek. De Ő nem feledkezett meg róluk. Isten bátorítására Gedeon szembeszállt az ellenséggel. Először bálványukat, Baált döntötte le, oltárt épített Istennek, majd sereget kezdett gyűjteni és legyőzte a betolakodókat. Isten a mai ifjaknak is tálentumokat ad és amiképpen Gedeon vállalta a küldetést, úgy a mai fiataloknak is ezt kell tenniük.

 

A csapatjátékok során a szatmáriak két csoportra oszlottak. A Lusták és a Mackók egyaránt bizonyították, hogy nem csak ügyes táncolók, hanem a küzdelmekben is megállják a helyüket és végül azonos pontszámmal az első helyen végeztek. Igazi adrenalin növelőnek minősült a tábor és Nagy patak fölött 10-14 méter magasban húzódó 280 méter hosszú drótkötélpálya, illetve kalandpark, ahol a megfelelő oktatás és biztonságos felszerelésekkel ellátva lehetett testi erőnket próbára tenni.

 

A tábor utolsó napján tanulmányi kirándulásra indult a csoport. Meglátogattuk a Vajdahunyadi várat és megcsodáltuk Hunyad megye székhelyét, Dévát, a város fölé 250 méter magasba húzódó hegyen épült várból. Útban hazafelé Erdély ősi történelmi fővárosa, Gyulafehérvár és Torockó nevezetességeivel ismerkedtünk meg.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni a Csoóri Sándor Program, a Bethlen Gábor Alap és a Communitas Alapítvány támogatását.

 

A teljes képgalériáért kattintson erre a hivatkozásra!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: